Week van ons eten versterkt verbinding tussen boeren en burgers
Boeren en burgers hebben elkaar nodig bij het realiseren van een toekomstbestendig voedselsysteem in de regio. Diverse activiteiten tijdens de Week van ons eten hebben daaraan een waardevolle bijdrage geleverd.
Het verhaal achter ons voedsel
Zo zijn de winnaars van de WaardeRing beloond voor hun inzet om burgers en boeren met elkaar in contact te brengen. Het is ook de kern van boerderij-educatie en het Boer & Buurt-diner. Twee activiteiten tijdens de week die inzicht gaven in waar ons eten vandaan komt, hoe voedsel wordt geproduceerd en wie de mensen zijn achter de producten.
Vol verwondering zagen kinderen hoe melk geproduceerd wordt, wat erbij komt kijken en wat je er mee kan doen (bijv. zelf boter maken). Het diner trok de interesse van een verscheidenheid aan mensen met een passie voor eten. Samen met lokale producenten genoten zij van een diner. Dit diner was samengesteld met producten uit de buurt en bereid door studenten van Landstede en culinair schrijfster Nadia Zerouali.
Samenwerken aan een duurzaam voedselsysteem
Gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher bezocht een aantal regionale producenten op hun eigen bedrijf. Daar sprak hij zijn waardering uit aan alle ondernemers die zich in de regio inzetten voor de productie van goed, gezond, betaalbaar en lekker voedsel.
Dat we elkaar nodig hebben, is ook de insteek van het manifest ‘Regio Zwolle voedt de toekomst’ dat tijdens een ontbijtsessie werd gelanceerd. Met dit manifest is het startsein gegeven voor een regionale beweging die inzet op samenwerken aan een voedselsysteem in Overijssel dat eerlijk, gezond, duurzaam en betaalbaar is voor iedereen.